Sezonowość i lokalność nie są dla nas pustymi sloganami, tylko wartościami, którymi kierujemy się na co dzień gotując dla naszych Gości. Dlatego też zdecydowaliśmy się na współpracę z rolnikami, którzy specjalnie dla nas będą dostarczać ekologiczne produkty. Z pola w Dobrzyniu nad Wisłą uprawianego przez Adę Augustyniak i Bartka Kembłowskiego pochodzą naturalnie uprawiane zioła i warzywa. Dania będą komponowane w zależności od obfitości plonów. To model współpracy, który opiera się na wzajemnym szacunku i zrozumieniu potrzeb obydwu stron. Tylko produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła są dla nas podstawą pełnej smaku i zdrowej kuchni z uwzględnieniem cyklu pór roku.
Ważną częścią tożsamości restauracji jest
sztuka łączenia wina i jedzenia. Do większości dań w menu, sommelier
dobrał odpowiednio pasujące wino.
W restauracji na Gości czeka także świetnie wyposażony bar.
Wierzymy, że wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków. Nawet w mikroskali naszej restauracji jesteśmy w stanie wpływać na stan planety. Menu drukujemy na papierze pochodzącym z recyklingu. Idąc dalej, rurki do napojów czy opakowania jednorazowe na żywność produkowane są z biodegradowalnych materiałów.
Jednym z największych odpadów generowanych przez restauracje jest szkło, dlatego by ograniczyć jego odpad zdecydowaliśmy się na instalację specjalnej stacji sommelierskiej. Wino na kieliszki pochodzi z KEG-ów i dzięki tej technologii nie tylko ograniczamy odpad butelek i korków, ale jednocześnie zachowujemy świeżość wina na dłużej.
Stworzyliśmy plan bardzo starannego segregowania odpadów na wszystkich stanowiskach. Poza tym rozszerzamy zakres stosowania biodegradowalnej chemii gospodarczej, a wkrótce rozpoczynamy kompostowanie odpadów gastronomicznych.
Kolacja z sommelierem, gotowanie na cztery ręce z wyjątkowym gościem? Na naszym profilu facebookowym zamieszczamy regularne informacje o każdym z nich.
Jeżeli chcesz zorganizować ważne dla Ciebie wydarzenie albo zaprosić nas do współpracy, prosimy o kontakt telefoniczny: +48 601 990 251 lub mailowy: cztery@poryroku.com.pl.